Зърнопроизводители се оплакаха от негласна забрана да се изнася зърно.Два кораба

...
Зърнопроизводители се оплакаха от негласна забрана да се изнася зърно.Два кораба
Коментари Харесай

Зърнопроизводители се оплакаха от неявна забрана за износ на пшеница

Зърнопроизводители се оплакаха от негласна забрана да се изнася зърно.

" Два кораба със зърно за експорт са били възпрени от митническите управляващи на българските пристанища ", съобщи пред Агри.БГ Костадин Костадинов, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите. От асоциацията излязоха и с публична декларация, в която се опълчват „ на нарушаването на изконни европейски правила за правото на свободно придвижване на стоки чрез въвеждането на възбрана за експорт на зърно от страната ".

По думите на браншовия представител никой не им дава явен отговор. " Още по време на Консултативния съвет по зърно от управлението на агроминистерството е било намекнато, че е допустимо да се ограничи износът ", споделя Костадинов.

" Ние нямаме възбрана за експорт на зърно. Министерството на земеделието не е спирало и не стопира никакви товари, никакви кораби със зърно ",  посочи пред БНР министърът на земеделието Иван Иванов. 

Относно новините за блокирани кораби земеделският министър уточни: " Не съм проверяващ орган. Не е моя работа да проследявам кой е блокиран. Ако на някой документите му не са постоянни и надлежно има някоя институция, която смята, че документите не са постоянни на този експорт, допускам, че има съображение ".

Министър Иванов изясни, че  днес  на европейско равнище ще бъде разисквана мярката за ограничението на придвижването на избрани артикули.

„ Днес ще забележим какво ще се реши и на Съвета на земеделските министри в Европейски Съюз, само че не може по този начин устно и импровизирано да се стопира търговията. Дори посланикът на Португалия, за където е единият от товарите, не е получил отговор от управляващите у нас за какво износът е спрян ”, разяснява ръководителят на НАЗ. 

От НАЗ упорстват да се съблюдава договорът за действието на Европейския съюз и заявяват противоречие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и незаконно възпрепятстване на износа на зърно от страната.

„ Спирането на износа на зърно ще докара до блокиране на пазара на зърно и до несъстоятелност на бранша. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното произвеждане, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна отбрана и др.), ще е пагубен поради неспособност за покриване на разходените инвестиции.

Това ще рефлектира отрицателно и върху индустриалния капацитет на идващите реколти от пролетници и есенници, защото зърнопроизводителите няма да разполагат с запас за обновяване на селскостопанския цикъл ”, написа в декларацията на браншовата асоциация ", се споделя в мнението на НАЗ.

От асоциацията напомнят, че данните на Министерство на земеделието демонстрират, че количествата зърно в страната са задоволителни за обезпечаване на продоволствената сигурност на популацията през идващите две години.  " Имаме 3 млн. тона у нас. След три месеца се чака и новата годишна продукция от пшеница, за която е необходимо да се освободят складови вместимости ", акцентира Костадинов.

Според НАЗ държавата има лостове и механизми, с които да се приготви за посрещането на възможна продоволствена рецесия, като в същото време съблюдава пазарните правила. " Да се намерят способи да се усили производството, в случай че е нужно, а не като се стопира търговията ”, сподели Костадин Костадинов.

Междувременно цената на пшеницата на Чикагската стокова борса нараства в сряда до най-високо равнище от март 2008 година   - към 10,59 $ за бушел. Ценовият скок е поради увеличаващите се страхове за нарушение на международните доставки след руска инвазия в Украйна и налаганите в отговор на това все по-строги западни наказания по отношение на Москва.

 

 

 

Wheat futures trading on the Chicago Board of Trade are at their highest levels since the global financial crisis, .

The most-traded wheat futures on the CBOT rose 5.4% to $9.84 a bushel Tuesday, hitting the exchange`s limit for how far up or down wheat prices can move in one day. That limit was reached before trading even officially began at 9:30 a.m. ET.

This time, Russia’s war in Ukraine is the dominant force behind climbing prices, with  also causing the world’s biggest container ship operators, A.P. Moeller-Maersk A/S and Mediterranean Shipping Co., to temporarily .

Fund traders are taking the opportunity to mitigate risks of an extended conflict in Ukraine creating prolonged disruption of trade flows.

“CBOT traders are starting to understand that the Ukraine war will be extended, and even if Russia is able to capture Ukraine in the coming weeks, the world will not allow Russian/Ukraine grain [or] energy to be sold, ” research company AgResource said in a note Tuesday.

Russia is the world’s leading exporter of wheat, with Ukraine not far behind. In the last full marketing year, Russia exported over 39 million metric tons of wheat, according to data from the U.S. Department of Agriculture. Ukraine shipped nearly 17 million tons of wheat that year. By comparison, the U.S. exported 27 million tons.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР